Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, juli 09, 2007

Hon kom, hon talade

Mona Sahlin talat och alla har lyssnat, eller? Nåväl, ett någorlunda gott genomslag fick väl s-ledaren (DN/SvD).

Funderar på det här med en särskild ungdomspanel som ska hjälpa socialdemokratin att nå ungdomar. Å ena sidan är det naturligtvis bra ifall de lyssnar på andra än sej själva - å andra sidan sätter väl ändå inrättande av en ungdomspanel fokus på vad jag vill kalla för ett strukturfel inom socialdemokratin?

Jag vet att socialdemokrater lätt tar illa opp ifall man tar sej friheten att tycka till om dem och deras organisation. Men jag tar mej friheten ändå. Socialdemokratin är starkt hierarkisk och strikt särorganiserad. Ungdomarna här, studenterna där, kvinnorna därborta och de kristna kan sitta bortanför dem. Kanske är det ett måste i ett sådant jätteparti, men man kommer ju inte ifrån att det lätt blir vissa kommunikationsmissar så att säga.

Och när varje liten särorganisering ska ha ett eget program så är det väl inte så konstigt att ideér har svårt att komma in i högsta toppen. Och med tanke på att det tycks krävas åtskilliga "hundår" innan man kommer opp sej är det väl inte så konstigt ifall något av verklighetsförankringen hos de aktiva försvinner på vägen... Å andra sidan ett problem hos de flesta politiskt aktiva - oavsett färg och partitillhörighet. Men nog känns det obehagligt när tydligen någon av den avgångne SSU-ordförandens vänner hotade krogvakterna på Crazy Horse häromåret med att han kände Thomas Bodström? Don Corleone liksom.

Hur många ungdomar sitter i socialdemokraternas partistyrelse eller riksdagsgrupp? Och kan man ta ett ungdomsförbund, som väljer en person som snart ska fylla tretti till ordförande, på allvar? ;)

Jag önskar er lycka till kära socialdemokrater. Sossarna lockade trots allt bara 26% av de under trettis röster förra året, vilket inte är särskilt imponerande med tanke på alla resurserna de har och det väljarstöd de har högre opp i åldrarna. Och jag tror att en ungdomligare socialdemokrati vore betydligt lättare för miljöpartiet att samarbeta med!

1 kommentar:

Anonym sa...

Sossarna har klantat sig vad gäller viktiga frågor för de unga - arbete, bostad, utbildning, barnvänlighet.

* Arbetsmarknaden hårdnade (inte bara S fel, men de satt vid makten),

* bostäderna har blivit hutlöst dyra och det byggs färre nya än det efterfrågas (vi behöver ett nytt miljonprogram, FAKTISKT, hur jävla hemskt det än låter),

*utbildningen - ja, studiemedlen sänktes visavi andra och kraven hårdnade - inte något stundenter väljer S för, och

*barnvänligheten - tja, ingen vågar ju skaffa barn förrän man har fast jobb och tryggt boende - och det hjälper ju inte att BB stänger överallt. Har sagt det förr, Bohuslän har inte längre något BB - när jag föddes hade vi minst 3, förmodligen ännu fler.

Notera : allt ovanstående hade nog varit ännu värre med borgarna vid makten under större delen av 90-talet, men, dagens unga kommer ju inte ihåg misäråren 1991-1994. Därför får S klä skott för kritiken. Jag tror dock att S kan återvinna många ungas röster - hör själv på arbetsplatsen nu en massa unga som klagar på rikemansvännerna i regeringen.

/MKt_mätt