Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

tisdag, juli 10, 2007

Grönrödblåorange enighet

På självaste DN-debatt efterlyser företrädare för de gröna, vänstern, kristdemokraterna och junilistan en folkomröstning om EU-konstitutionen. Kunde inte sagt det bättre själv. Spännande samling som skrivit på oxå.

3 kommentarer:

Nils sa...

Jag vet inte om en folkomröstning är det bästa alternativet när den stora majoriteten inte tänker läsa fördraget i fråga, utan istället bara kommer att tycka som politiker säger åt dem att tycka.

Är inte det vad vi har riksdagsvalen till?

(Det går också att invända att det har passerat ett riksdagsval sedan frågan kom upp på tapeten, och jag minns att Mp pratade en del om den under valrörelsen, så folket har redan haft möjlighet att ta ställning...)

Johan sa...

kruxet med att låta riksdagen rösta om förslaget är att såväl det borgerliga blocket som socialdemokraterna för allt i världen inte vill diskutera eu-frågor i riksdagsvalen. och då blir det svårt för de röstande att ta med den aspekten oxå.

inte heller mp brukar diskutera så mkt eu-frågor under riksdagsvalrörelserna. delvis för att ingen vill lyssna :)

att ha folkomröstning om konstitutionen vore ett bra sätt att ge den legitimitet.

på irland ska de rösta. i danmark är det ingen omöjlighet. i nederländerna vill eu-anhängare ha en folkomröstning just för att det är det demokratiskt legitimit. tror även det har diskuteras i tjeckien.

och svenskarna brukar vara ganska duktiga på att bilda sej inför folkromröstningar.

Nils Dacke sa...

>Nils
Det finns två stora problem med din kommentar.
För det första har jag klara bevis på att riksdagsmännen i stor utsträckning inte har läst fördraget och än mindre förstått dess demokratiska implikationer.

För det andra har de stora partierna notoriskt "mörkat" i EU-frågan inför riksdagsval och därigenom underlåtit att inhämta ett rimligt demokratiskt mandat för att överlämna än mer av riksdagens och därmed indirekt svenska folkets beslutanderätt till den elefantiasis-drabbade centralbyråkratin i Bryssel.