Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

lördag, juni 02, 2007

5-6-komma-nånting, som vanligt

Två opinionsmätningar under den här veckan ger miljöpartiet de vanliga 5-6-komma-nånting-resultatet. 5,5% i torsdags respektive 5,8% idag. Det är väl inga siffror att hoppa högt av glädje över. Fast att vi alltid ligger, om än blygsamt, över valresultatet är såklart trevligt och bådar gott inför framtiden, det är inte alla partier som gör det.

Emellertid väntar jag på det stora gröna genombrottet i Sverige. När är det dags för miljöpartiet att göra sitt rekordval anno kristdemokraterna och vänstern 1998 och folkpartiet 2002? Å andra sidan kan en alltför rask uppgång vara vansklig, fallet blir desto hårdare då (hej, folkpartiet). F.ö tycks det ju som att riksdagens mindre partier oftast reser sej ur 5%-procentträsket genom att de andra partierna är dåliga just då snarare än på egna meriter. Blir det de gröna som bryter den trenden?

Eller blir det 5-6-komma-nånting även i nästa val?

2 kommentarer:

Tony J sa...

Nästa val blir succé för (mp). Minns bara de låga siffror vi brukar ligga på ca 9-10 månader efter valet, och hur vi ligger till i opinionen nu. Tror vi är dubbelt så stora som vi brukar vara...

Men en liten fackla, också:
Det där kravet om EU- utträde borde vi nog ompröva, tycker jag. Våra kärnväljare är kritiska, men inte motståndare till EU- medlemskapet...

m v h en nyss hemkommen Tony

Anonym sa...

Jag tror MP redan gjort sina rekordval, dels till riksdagen, dels till EU-parlamentet. Höll på att skriva 'Europa-parlamentet', men det hade ju varit vansinnigt fel.

Det enda som kan få MP att gå kraftigt upp är en stor och plötsligt insedd/påkommen miljökatastrof. Eller att en ny karismatisk ledare kliver fram. Eller att S(ahlin) trampar RIKTIGT i klaveret - från lilla V går ju snart inte att hämta väljare åtminstone.

Tror ändå det är i miljö- och livsstilsfrågor (bland annat mat, tid) som MP kan hämta ett par procent till. Miljöfrågorna har ju inte synts så mycket i media - förutom växthuseffekten efter
valet.

Tror nästa val kommer att handla om miljö faktiskt, men då kommer alla partier att vilja profilera sig - så vettiga budskap riskerar dränkas av trams. Så tror inte MP tjänar så värst mycket på en bred miljödebatt.
Och så kommer invandringsfrågan att bli stor, och jag tror att MP redan har väljare som har klara åsikter i den frågan (fortsatt stor invandring) - och folk går inte från Sverigdemokraterna eller deras systerpartier S&M till Miljöpartiet. Inte heller 'liberaler' eller centerpartister går till MP i den frågan.
Nä, nu var jag elak, S&M är ju inte lika restriktiva som Sverigedemokraterna, de vill ju tillåta invandring av arbetskraftsstärkande, köpkraftsökande eller socialförsäkringssystemsändrande snitt.

/MKt_cynisk