Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, maj 28, 2007

Rote-Grün Ordnung!


De senaste dagarna har jag varit tämligen strängt sysselsatt med att läsa boken "Rödgrön reda", utgiven av miljöpartisten Lennart Olsen, den enda som deltog i samtliga 15 budgetförhandlingarna de tre samarbetspartierna var inblandade i. Först som ekonom på miljöpartiets riksdagskansli, därefter som konsult och slutligen som politiskt sakkunnig på finansdepartementet. Minst sagt en meriterad och insatt iakttagare.

Olsen bjuder på 350 sidor om det rödgröna regeringssamarbetet, som faktiskt saknar motstycke. Det finns helt enkelt inget att jämföra med. Ingen annanstans har en minoritetsregering haft ett så långt och omfattande samarbete med partier som inte suttit med i regeringen. Boken handlar dels om samarbetet i allmänhet och hur det utvecklade sej under åren, samt går in på vad man uträttade inom olika sakpolitiska områden.

Man får bland annat veta hur långt förhandlingarna mellan de gröna och mittenpartierna faktiskt hade kommit efter valet 2002. Ministerposter, ekonomisk politik med mera. HBT-frågorna löstes elegant och enkelt genom att helt enkelt undanta dessa från samarbetet. Ungefär som när partnerskapslagen röstades igenom 1994 kan man tänka. Men det var nog tur både för landet och miljöpartiet att det aldrig blev något blågrön regering.

Mot slutet presenterar författaren en högst personlig och ovetenskaplig uppfattning kring hur mycket makt de olika riksdagspartierna hade under samarbetsåren. Socialdemokraterna hade ungefär 60% av makten, miljöpartiet 20%, vänstern 10% och de borgerliga partierna delade på de återstående 10 procenten. Kul teori.

Min egen bild av Lennart OIsen som ekonom utan en stark politisk kompass får sej oxå en rejäl törn. Nog för att Lennart är realpolitiker och ekonom ut i fingerspetsarna, men politiska visioner saknar han knappast. Det avslutande kapitlet kring grön omställning, lycka och förkortad arbetstid är riktigt bra.

Kan absolut rekommendera läsning av boken. Bara ordet "förhandlingsvåld" gör den värd tiden!

1 kommentar:

Daniel sa...

Jo, tur var det allt att det inte blev en sådan regering. Frågan är vad som händer 2010. Ni har ju sagt att ni visst kan tänka er att politiskt gulla med allt och alla ;-)