Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

onsdag, maj 16, 2007

Det är politikerna själva som ger sd vågmästarrollen

När moderaterna i Halmstad tappat sin uppstudsige fullmäktigeledamot Michael Zand till sverigedemokraterna öppnar det upp för en vågmästarroll för de sistnämnda.

Men bara om de andra partierna så tillåter!

I Upplands-Bro, strax norr om Stockholm, uppstod ett dödläge efter valet i höstas. Den borgerliga alliansen och s-v-mp fick exakt lika många mandat, och däremellan satt sverigedemokraterna med ett mandat. Till sist var det folkpartiet som ihop med socialdemokraterna bröt dödläget och bildade ett hyffsat stabil grund för ett styre. Lokale fp-ordföranden säger till Dagens Samhälle: "Gräver man ner sig i skyttegravarna så smäller det ganska bra, men man står kvar på samma fläck.".

För att undvika sådana här lägen i framtiden har en del etablerade politiker snackat om att öppna upp för kommunala extraval. Det tycker jag tyder på ett sällsynt starkt väljarförakt. Väljarna har naturligtvis rätt att rösta hur dom vill, och utifrån valresultatet är det politikernas förbannade ansvar att bilda stabila majoriteter. Allt annat vore direkt ansvarslöst mot medborgarna.

I Västra Götalandsregionen rådde ett liknande kring millenieskiftet. Ett havererat borgerligt block och ett halvtossigt sjukvårdsparti. Resultatet blev s-c-fp-styre, och det styret hålller fortfarande. I och med frånvaron av blockpolitikens skyttegravar har majoriteten dessutom en förhållandevis god relation till miljöpartiet och i nån mån vänstern.

Således, kliv opp ur blockpolitikens leriga och obehagliga skyttegravar oftare, gott folk!

Det bör Halmstadspolitikerna ha i huvudet just nu.

3 kommentarer:

Erik sa...

Zand är själv invandrare, SD är ej ett skumt parti utan snarare Sveriges räddning!

Jesper Svensson sa...

"Väljarna har naturligtvis rätt att rösta hur dom vill" - jo visst har dom det. Men å andra sidan: om jag röstar på en kille som säger sig vara moderat men som sedan byter parti när han blivit vald, då har jag som väljare all rätt att känna mig besviken.

Väljarkåren i Halmstad har röstat fram en borgerlig majoritet, och nog borde de kunna få chansen att rösta en gång till ifall den majoriteten faller pga. enskilda ledamöters avhopp.

Jonas sa...

Att Zand är invandrare, skulle det tala mot att SD är ett skumt parti? Hur då?

Snarare talar det för att Zand själv tänker på ett helskumt sätt. Han flydde hit från Iran på 80-talet, hans föräldrar hade varit politiskt aktiva och riskerade att bli mördade av regimen. 20 år senare har han skaffat ett svenskklingande namn och tycker att Sverige ska skicka tillbaka människor i precis samma situation till Iran, and damn the consequences! Snacka om skumt.

(Jfr. den välbekante nazisten Jackie Arklöf.)