Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

onsdag, maj 02, 2007

Budget för människa och miljö

Miljöpartiets skuggbudget har presenterats.

Vad sägs om friår, barntid, fortsatt 1% bistånd, höjd a-kassa och höjt studiemedel?

Eller ambitiösa satsningar inom klimatpolitiken och grön skatteväxling?

Ni hittar alltsammans på www.mp.se.

DN kallar friåret kontroversiellt, tja, möjligen bland de som har Luther och Mammon som gudar. De många friårslediga, framförallt kvinnor i offentlig sektor, gillade friåret. Liksom deras vikarier gillade möjligheten att komma in i arbetslivet, med vettiga villkor. Utan att ens vara tänkt som det visade sej friåret vara en utmärkt arbetsmarknadsåtgärd - tanken var från början att det skulle vara mest av en livskvalitetsreform. Men vad gör man inte för att med sossar på tåget? ;)

Att DN tycker det är kontroversiellt får nog mest stå för DN själva.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Varför nöja sig med friår, vi kan väl införa friliv? Orkar man inte jobba ska man inte behöva, istället ska man få göra det man tycker är roligt och få betalt av de rika, de har ju så mycket pengar ändå. Hur skogstomtarna kan sitta i Sveriges riksdag är fullständigt obegrepligt, maken till verklighetsfrämmande galningar får man leta efter.

Börje Engholm sa...

Friår har fått dåligt rykte därför att man inte satt sig in i problematiken. Låt oss räkna lite.

Den som går och den som kommer har sama lön, antar vi. Den som kom var långtidsarbetslös, hade a-kassa på säg 80 % av tidigare lön. Den som gick får under friåret "bara" 80 % av sin egen a-kassa, altså 64 %. Rena besparingen för staten.

Därtill kommer att arbetsgivaren får möjlighet att lära upp en kompetent ny anställd (eller vikarie) för framtiden. Kanske en somtappat tron på sig själv.

Bara positiva effekter.

Anonym sa...

Vem har Luther som gud?

//Josh

Stefan Lindborg sa...

Hej Johan. Skulle vara intressant om du kunde utveckla lite mer om barntid. För mig - har iofs bara läst pressmeddelandet på hemsidan - låter det som vårdnasbidrag-light. Skillnaden mot vårdnansbidraget är väl som jag förstår det bara storleken på summan man får, och tiden man kan ta ut det. Eller?

Stefan

Johan sa...

stefan. jag kan förstå om du kallar det ett vårdnadsbidrag-light. samtidigt är det ju redan så nu att småbarnsföräldrar har rätt att gå ned i arbetstid, men utan att få någon ersättning för det. med vårt förslag får den som går ned i arbetstid en viss ersättning vilket öppnar upp för andra än höginkomsttagare att göra det. kompletterar man dessutom detta med en extra pappamånad känns helt okej. däremot vårdnadsbidrag rakt av känns som en fet kvinnofälla. dessvärre lär det väl införas här i stan vad det lider :/

när kommer er skuggbudget?

Johan sa...

börje. en mycket fin och pedagogisk förklaring (hej förresten! kommer du på kongressen?)

Anonym sa...

Johan! Vår budget hittar du på Http://www.vansterpartiet.se/ under rubriken "Vårbudgeten:Jobb och miljö i vänsterns budget"

Läs och njut!

Hälsn. Lennart