Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, april 30, 2007

Tankar inför morgondagen

När ett socialdemokratisk kommunalråd törs problematisera första maj känns det onekligen uppfriskande.

Just sossarnas tradition att demonstrera på första maj har jag alltid tyckt är aningen märklig. Att vänsterpartister, kommunister och syndikalister gör det är helt i sin ordning. Är man i opposition mot dagens samhälle så är man. Och hos de tre sistnämnda ism-erna finns väl fortfarande nån slags vision om ett annat samhälle.

Men med tanke på sitt långa regeringsinnehav känns det som att sossarna oftast demonstrerar mot sej själva. Och någon socialism har man väl inte sett hos socialdemokratiska regeringar sedan tidigt 1980-tal. Fast i år slipper man ju demonstrera mot sej själva. Se där, kära s-vänner, något bra med en borgerlig valseger.

Jag minns förstamajtåget i Tranemo 1995. Förstamajtåg i Tranemo är inget som hörde till vanligheterna varesej då eller nu. Det här var inte heller något klassiskt förstamajtåg, utan en protest mot planerna på att dumpa atomsopor i Tranemo kommun. Om jag minns rätt var tåget väldigt långt. Gröna språkröret Marianne Samuelsson talade. Och några atomsopor blev det inte. Minns inte ifall kommunledningen backade eller ifall det var SKB som inte tyckte kommunen dög för slutförvaring. Nån läsare minns kanske?

Principiellt är jag motståndare till politiska och religiösa helgdagar. Å andra sidan kan jag, liksom många andra, tillåta mej vara bakfull i morgon. Alltid något.

Inga kommentarer: