Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

onsdag, april 25, 2007

Sossarna förhandlar genom media

Innan hon blev vald talades det tyst om de politiska visionerna, nu efteråt gör Mona Sahlin politiska utspel på löpande band. Exempelvis om skolan och EU.

I SvD begär Sahlin att miljöpartiet och vänstern ska släppa kravet på utträde ur EU. Är inte det en fråga att ta i förhandlingar partierna emellan? Att ställa ultimativa krav genom media känns lite väl mycket sandlåda för min smak, åtminstone när alla inblandade sitter i opposition och det är 3½ år kvar till valet.

Birger Schlaug skriver att Mona Sahlin genom detta bäddar för Sverigedemokraterna. Vad hon även tycks glömma är att även i hennes eget parti finns en stor skepsis mot EU. Åtskilliga socialdemokrater känner sej, precis som vi gröna och vänstern, tveksamma till EU. Utan sosseväljare hade det aldrig blivit ett nej till EMU.

Utträdesfrågan var tämligen död under de åtta år den dåvarande socialdemokratiska regeringen samarbetade med miljöpartiet och vänstern, man kan inte påstå att de gröna drev frågan speciellt envist. Och en rimlig kompromiss för ett eventuellt regeringssamarbete kan ju vara att vi lovar att hålla tyst om utträde och så lovar sossarna att stoppa EMU-medlemskapet djupt ned i någon frysbox. Lägg på det en folkomröstning om EU-konstitutionen. Sen tror jag inte så många miljöpartister kommer prata utträde. Och det utan att någon part behövt ändra sej, i sossarnas vision finns EMU-medlemskap och i miljöpartisternas vision finns utträde ur EU.

Det värsta med det scenariot är väl att sossarna i sinom tid kommer få sin vision uppfylld. Men jag har faktiskt svårt att se hur EU/EMU ska utgöra en kabinettsfråga för ett eventuellt röd-grönt regeringssamarbete, så länge även det stora partiet inser att kompromisser är nödvändiga. Och ifall allting står och faller med EU/EMU för sossarnas del är jag övertygad om att det går att hitta tänkbara regeringspartners i La Allianza.

Inga kommentarer: