Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

söndag, april 29, 2007

Rekreation eller produktion?

Livskvalitet och ständig ekonomisk tillväxt är mycket svårförenligt, vilket exempelvis sätts på sin spets när det handlar om skogsavverkning. Är skogen till för rekreation eller produktion? Antagligen går det väl inte att svara entydigt det ena eller andra, men nog manar frågeställningen till diskussion.

Själv minns jag när jag och några kompisar en helg nån gång i början av 90-talet tejpade opp hemmagjorda plakat på några skogsmaskiner som röjde för ett nytt bostadsområde utanför Tranemo. Bostadsområdet blev aldrig riktigt färdigt, den ekonomiska krisen kom emellan. Vår protest gjorde förstås ingen nytta. Men kanske var det min första medvetet politiska handling?

Glöm inte Ett Klick För Skogen - klicka helst varje dag.

4 kommentarer:

Anonym sa...

En härlig klassisk kamp mellan de onda skogsbolagen och den lilla människan! Eller?

Frågan om skogen ska användas till rekreation (underförstått bli gammelskog som ruttnar och faller av sig själv) eller produktion är egentligen ganska enkel. Det är bara att kolla upp ägaren och fråga denne.

Köper eller ärver man ett torp i skogen så vet man att skogen förr eller senare kommer att avverkas.

Då skulle jag bli mer frustrerad om jag köpte ett torp i odlingslandskap och någon planterad snabbväxande energiskog. Där kan man tala om oförutsebara förändringar, som man dessutom är med och subventionerar via skatten ;-)

I det aktuella fallet har skogsägaren visat prov på extremt dålig hänsyn samt dessutom brutit mot lagen genom avverka på torpets mark. Hoppas stackaren får ersättning för skadan.

Anonym sa...

Historien upprepar sig. Rovdrift och skövling i naturen, enbart för att fylla egna fickor med pengar. Det finns inga ursäkter för de större skogsägarnas usla beteende. Fenomenet finns både i Norrland och i regnskogarna. Beslutsfattarna sitter naturligtvis långt därifrån och slipper se eländet. De har troligen missat något i livet, där de sitter instängda mellan kontoret fyra väggar och tror att verkligheten består av pappersdokument.

Anonym sa...

Man blir så ledsen. Pengar får styra allt. Det verkar inte finnas någon kontroll av skogsbolagen. De härjar som de vill. Det är otroligt att ett statligt bolag kan bete sig på det här sättet. Har hört allt för många skräckhistorier.

FSC fungerar inte heller eftersom det inte finns fristående kontrollanter, utan kontrolleringsföretagen sitter i knät på skogsbolagen.

Dessutom handlar det inte bara om rekreation eller produktion. Mångfald är en viktig punkt att också ta hänsyn till.

Anonym sa...

Menar du att hela sveriges skogsbruksareal ska användas till rekreation?? De blir en jävla massa skog som inte producerar och i slutändan hade allemansrätten försvunnit. Ist hade man fått betala dyra pengar så fort man vill ut i naturen. För pengarna måste vi ha om vi inte vill gå tillbaka till stenåldern i levnadsstandard, så mycket betyder skogen för den svenska ekonomin och de sociala skyddsnäten.