Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

lördag, april 14, 2007

Nåväl, det blir ju sysselsättning i alla fall

Tony kommenterar regeringens förslag om att arbetsgivarna ska få möjlighet att begära sjukintyg från första dagen. Tony jobbar f.ö med just hälso- och sjukvårdsfrågor för mp i regionen.

"I sin jakt på eventuella fuskare kräver regeringen nu på fullt allvar att en febersjuk, magsjuk eller grovt förkyld människa skall pallra iväg sig till vårdcentralen och skaffa intyg. Hur rimmar det med landstings och regioners arbete med att stärka egenvård och telefonrådgivning?

Regeringens förslag kommer innebära att sjuka och behövande människor kommer trängas undan, därför att personer med snabbt övergående åkommer som en magsjuka eller grov förkylning kommer behöva intyg. Horribelt."

5 kommentarer:

Anne-Marie Ekström sa...

Jag tror inte det är meningen med förslaget. Hoppas jag i alla fall. Jag tror att tanken är att det ska gälla den som ofta är regelbundet sjuk, till exempel på en måndag. Avsikten tror jag är att man snabbt ska kunna ge denna person hjälp om det behövs.Snabbt kunna märka att allt inte är som det ska.

Johan sa...

låt oss hoppas det funkar så. men jag är mycket tveksam.

känns som man skapar en jättebyråkrati.

Anonym sa...

Redan idag kan man ta specialåtgärder åt folk som är måndagssjuka, eller fredagssjuka för den delen. Eller som tittar på TV halva onsdagsnätterna och ringer in sjuk på torsdagar.

Ser detta som ett mycket populistiskt förslag, det är mer intressant att det föreslås att bostadsbidraget ska tas bort. För att folk ska motiveras att arbeta mer. Får hoppas att det innebär att folk som jobbar deltid och vill jobba heltid får den chansen, och inte innebär att folk som jobbar heltid ska jobba övertid eller att folk som har 1 jobb ska skaffa ett till.

MKt_hungrug

Anonym sa...

(De riktigt uppmärksamma kan notera att man på tisdag, torsdag och lördag SKA vara uppe länge och se på TV, men det är en annan sak)

/MKt_KF

Tony sa...

Visst, i utspelet hänvisas att krav på sjukintyg efter en dag skall gälla vid återkommande sjukskrivningar. Men bedömningskriteriet hamnar i arbetsgivarens knä. Samtidigt ställs inga krav på arbetsgivarna. Hur fungerar det exempelvis med företagshälsovården på våra arbetsplatser i dag?

Som jag ser det, är förslaget populitiskt, och lär kunna leda till missbruk. Det kan bli ett enkelt sätt att sätta dit den ensamstående småbarnsmor som stannar hemma för vård av sjukt barn.

Och förslaget lär generera ökade kostnader - någon kompensation för dessa har dock vi i landsting och regioner inte hört något om.

I mina ögon, lär förslaget slå lika snett och kommer kunna bli kostnadsdrivande för landstingssektorn, som Perssons genomdrivna maxtaxa var för kommunerna...

Populistiska idéer är dåliga - oavsett om de kommer från höger eller vänster.