Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

tisdag, mars 13, 2007

Röde Lasse

Lars Ohly ger oss gröna några rejäla smockor i en DN-intervju (som visserligen handlar mest om Mona Sahlin).

" -Tyvärr är väl miljöpartiet nödvändigt att ha med, säger Lars Ohly. De är i många delar ett borgerligt parti och får inte ha något inflytande när det gäller skolpolitik eller avregleringar, däremot får de gärna ha det i miljöfrågor och synen på EU"
Tror Ohly seriöst att det hade funkat för vänstern att få något slags inflytande hos sossarna utan ett krånglande miljöparti? Jämför samarbetet 98-06 med kommunisternas passiva stöd till sosseregeringarna under 60-70-80-talen. Vadå "får inte ha något inflytande"? Ska det samarbetas eller ej?

Sen är jag visserligen inte, likt delar av vår partiledning, någon större vän av avregleringar. Men det är en fråga som kommer på kongressen i vår, så vi får väl se vad som händer där.

F.ö tycks friskolorna vara ett rött (sorry) skynke för vänsterledaren. Han glömmer helt bort vår syn på elevdemokrati eller vår önskan om ett alternativ till dagens orättvisa och exkluderande betyggsystem. Synd det.

7 kommentarer:

FredrichL sa...

Summan av kardemumman är ju att det inte på några vilkors vis ska uppmuntras fler friskolor. I ett samarbete där en part är skeptisk, en part är direkt negativ och en part jublar så är det ganska givet att om det ska finnas någon form av proportionalitet och respekt för samarbetet så ska det inte gås på tvärs.

Jag anser att friskolorna underminerar den kommunala skolan på ett antal sätt, att arbeta för friskolor är således att arbeta för en underminering av den kommunala skolan.

Johan sa...

absolut. proportionalitet och respekt för samarbetet är ett måste, det vet väl vi numer ganska regeringsvana mp-ister.

just därför jag vänder mej emot formuleringen "inte få något inflytande".

Ilona sa...

Glöm inte heller att miljöpartiet försämrat arbetsrätten och i min kommun, Uppsala, har miljöpartiet konkurrensutsatt äldreomsorgen tillsammans med högern och infört familjenätverk som ett första steg mot vårdnadsbidrag.

Per sa...

Ohly har ju helt rätt i att kalla (mp) till del borgerligt parti. Men han kanske borde se till sitt eget parti också. De har ju inte direkt lagt fram några förslag på införandet av socialismen på sistone.

Att (v) skulle dra åt vänster är väl något positivt, men jag ser det knappast som mer än ett spel för gallerierna.

Vad den ekonomiska politiken beträffar så är ju samtliga partier högerinriktade eftersom de skrivit under på en budget som håller arbetslösheten uppe.

På tal om föregående kommentar så är väl s och v inte så mycket bättre i Uppsala. Pensionärerna på vissa boenden fick duscha en gång varannan vecka samtidigt som man budgeterade en miljard för att bygga ett "överklassens hus", konserthuset på Vaksala torg. Där kan vi snacka om usel politik, en politik som även stöddes av (mp).

Johan sa...

åh, en vänsterdebatt!

Stefan Lindborg sa...

Lite kommentarer.

1) Härlig intervju med Lasse Ohly, och en rimlig inställning gentemot miljöpartiet.

2) Till Per. Jag vet inte om införandet av socialism är något som man motionerar om i riksdagen, hade förmodligen blivit en ganska märklig socialism då.

3) Till Per igen: Att vänsterpartiets ekonomiska politik skulle vara högerinriktad håller jag inte alls med om. Läs vårt ekonomiska policydokument, så ser du att skiljelinjen i svensk politik även på det här området går mellan oss och alla andra. Däremot så kan man väl utan att förhäva sig konstatera att budgetöverenskommelserna mellan S, V och Mp inte direkt är vänsterpartistisk politik rakt igenom, frågan man bör ställa sig är ju om det är något man kan förvänta sig från ett parti som i valet 2002 fick ungefär 9 % av rösterna.

Mvh/Stefan Lindborg

Per sa...

Till stefan lindborg:

2) Observera att jag inte nödvändigtvis syftade på riksdagen. Men för att förtydliga i det fallet. De har ju inte direkt lagt fram några förslag som skulle leda till införandet av socialismen på sistone.

Sen är det ju som så att socialismen omöjligt kan införas under de lagar som den borgerliga staten satt upp; den parlamentariska vägen allena räcker inte för införandet av socialismen.

3) Ett parti som i ord kallar sig vänsterinriktat och i handling för en högerpolitik är ju inte särskilt trovärdigt. I och med samarbetet med (s) och (mp) är detta ytterst tydligt. Vad är då policydokumentet till för nytta även om det så vore ett dokument som faktiskt förespråkade en socialistisk politik, när en sådan ändå inte förs? Brezjnev kallade sig kommunist, men var det lika lite som vänsterpartiet egentligen är vänsterinriktat. Vore (v) ett riktigt vänsterparti så skulle det bekämpa högerpolitiken, inte samregera med två mer eller mindre öppet borgerliga partier.