Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, mars 05, 2007

Den knappt existerande parkgalningen

Är det Annelundsparken eller Stadsparken som är de farligaste ställena för kvinnorna i Borås? Så tycks många tro. Den ensamme galningen som överfaller kvinnor på mörka platser när de är på hemväg nattetid tycks vara en populär bild i mångas sinnen. Men det farligaste stället är ju inte Annelundsparken eller Stadsparken - de flesta fall av misshandel och övergrepp mot kvinnor sker i hemmet och görs av någon kvinnan känner.

I torsdagens lokaltidning blev det hela övertydligt. Bredvid varandra fanns följande tre små notiser.

"En man i 50-årsåldern greps natten mot igår misstänkt för att ha misshandlat sin sambo i en lägenhet i Fristad..."

"Den 40-årige boråsaren accepterade inte att kvinnan inte längre ville träffa honom. Han skickade hundratals sms och ringde minst hundra gånger till hennes jobb..."

"Boråsaren erkände att han tog hårt om sambons armar och tryckte henne mot en vägg. Hon fick blåmärken, men han friades från åtal för misshandel då rätten ansåg att det en nödsituation..."

Jag vet inte mer om det sista fallet än jag läst i tidningen. Kanske var det helt rätt att mannen friades, kanske fel. Rätten verkade ha haft en svår bedömning och jag ska inte ifrågasätta den.

Men en sak är i alla fall säker - den ensamme parkgalningen tycks vara ovanlig. Mäns våld mot kvinnor är inte främst en polisiär fråga utan en värderingsfråga. Det kan inte finnas en polis varje hem. Det är väl f.ö inte heller önskvärt.

Bloggade om ungefär samma sak i maj förra året oxå.

Inga kommentarer: