Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, mars 12, 2007

Byråkrati & demokrati

Borås är en av sex kommuner i landet som har kommundelsnämnder eller liknande. I dagens lokalavis säger jag några sanningens ord om dem.

Bland annat nedanstående.

"När kommundelsnämnderna kom till världen var de tänkta som en demokratireform, och i grund och botten är tanken mycket god. Som grön är jag en varm anhängare av decentralisering, men då ska det vara på riktigt! Nämnderna är idag inte direktvalda, utan majoritetsförhållandena i nämnderna styrs av valet till kommunfullmäktige och den direkta partisammansättningen görs upp partierna emellan i förhandlingar. Således behöver inte alls en kommundelsnämnd spegla hur befolkningen i denna faktiskt röstat. Ledamöterna behöver inte ens bo i nämndens område. Hur kan man då med någon slags trovärdighet i behåll hävda att kommundelsnämnderna för politiken och makten närmare invånarna?"
Ska bli mycket intressant att se hur frågan om kommundelsnämndernas framtid i Borås utvecklas. Före valet fanns det rätt gott om kritiker bland oss politiker, hur ser det ut nu efter valet?

2 kommentarer:

Per sa...

Här håller jag helt med. Ska man ha något sådant så ska det vara direktvalt på ett eller annat sätt. Antingen spegla valresultatet i området i kommunvalet eller genom separata val.

Johan sa...

jajamen!

växjö har nu inte några kommundelsnämnder, vilket ni kan vara glada över ;)