Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

onsdag, januari 24, 2007

Leijonborg talar med två tungor

Det inspel/utspel Lars Leijonborg gjorde på DN Debatt igår satte fingret på ett problem med svenska regeringar och partier. Partiledar-en/rna i parti-et/rna som ingår i regeringen får alltid en tung ministerpost. Men vem ska då tala för partiet? Kanske även de svenska partierna bör göra som i exempelvis Tyskland, där partiledaren inte nödvändigtvis är minister även ifall partiet är ett regeringsparti. Kruxet är väl att det anses finare att vara minister är partiledare och att den partiledare som varit med och fört sitt parti till regeringsställning ska "belönas".

Men det är ju faktiskt två ganska skilda kompetenser som eftersträvas. En partiledare bör kunna lite om mycket och vara en god kommunikatör. En minister bör ha kunna mycket inom sitt område och vara en bra chef. Åtskilliga politiker kan säkert kombinera detta - men måste det vara så självklart för partiledare att bli ministrar?

För min del känns det ganska givet att miljöpartiet den dag vi hamnar i regeringsställning bör ha språkrör som inte är regeringsmedlemmar. Att vara språkrör för miljöpartiet är absolut inte samma sak som att vara minister i en koalitionsregering. För tro mej - jag vill inte att något parti, ens mitt eget, ska ha egen majoritet.

Inga kommentarer: