Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, januari 05, 2007

För Sverige, mot tiden

Kikade på Världens modernaste land på SVTs webbteve tidigare ikväll. Funderingarna kring vad som är svenskt fick mej att återigen fundera på det jag var inne på i mitt kristallnattstal. Vad som anses "typiskt svenskt" eller "svensk kultur" är inget statiskt, utan satt i ständig förändring. Vad som anses normalt omvärderas ständigt. Om vi färdades bara tjugufem år tillbaks i tiden skulle vi antagligen känna oss som ganska främmande fåglar. För att inte tala om hundra år eller trehundra år.

Historien och utveckligen är en linje som aldrig slutar rita sej själv, den bara går framåt och går aldrig att stoppa. När man hör Sverigedemokrater och en del andra resonera tycks det som att de tycker att vi nu, 2007, nått slutet. Facit. The end. Att det som idag, eller kanske snarare igår, anses som svenskt är det rätta. Vi kanske har utvecklats fram till idag. Men nu är vi äntligen färdiga. En mycket märklig tids- och historieuppfattning må jag säga.

För att ta några exempel på svenskhet förresten... Strindberg ansågs vara en språkförstörare av rang under sin tid som författare och tyckare. Idag är han en central del av vårt kulturarv. Den svenska kungaätten är importerad från Frankrike. Därmed inte för mycket sagt om monarkin ;)

Det finns inget facit. Det finns inget rätt. Ett samhälle som slutar utvecklas rostar bara sönder och samman. Man ska inte vara rädd för det okända. Lär känna det. Och glöm aldrig att alla människor är individer. Innerst inne.

Och dessutom var programmet som vanligt när Fredrik Lindström och Karin Af Klintberg är inblandade grymt kul!

2 kommentarer:

Tony sa...

Instämmer i allt. Du gör en klockren analys!

Heiti Ernits sa...

"Man kan inte stiga ner i samma flod två gånger".
//Herakleitos.

Det samma gäller historia och kultur, vad folk må än påstå...