Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, januari 12, 2007

En vind från 30-talet

SVTs Brysselkorre Patrik Oksanen skriver om de mörka vindar som blåser nere i EU-parlamentet.

"Nästa vecka väntas det hända som höll på att hända redan i november, bildandet av en ny partigrupp i Europaparlamentet. Att ha en partigrupp innebär mer pengar och större inflytande. Inflytandet handlar om möjlighet till talartid samt tillgång till att påverka agendan för parlamentets möten. Villkoret är minst 19 ledamöter från 5 länder.

Ironiskt nog bildas den nya partigruppen genom att Bulgarien och Rumänien blir medlemmar i EU. Vad är det jag talar om? Jo, extremhögern i Europa är på väg att få en egen partigrupp i parlamentet. Extremhögern motsatte sig utvidgningen, men genom Rumänien och Bulgariens inträde kommer fem ledamöter från Rumänien och en från Bulgarien kunna ta plats i en ny partigrupp som väntas bestå av Le Pens Nationella Fronten från Frankrike, Vlaams Belang från Belgien och det österriskiska Frihetspartiet. Därmed kan kravet för att få bilda en grupp uppnås.

Särskilt rumänerna har utmärkt sig för att vara antisemiter, men även för att vara anti-romer och anti-ungrare, Plattformen lär bli nej till invandring, nej till konstitutionen, nej till nya medlemsstater med ett särskilt starkt nej till Turkiet.

Nu är det väl tidigt att spekulera i valresultat i parlamentsvalet 2009, men det blåser en högervind i Europa som är antietablissemang, anti-EU och muslimfientlig. Med tanke på Sverigedemokraternas framgångar i riksdagsvalet och i kommunalval på flera håll i landet är det inte orimligt att partiet skulle kunna klara spärren på 5 procent, särskilt med tanke på det låga valdeltagandet och att Junilistan inte gjorde något bra riksdagsval. Partiet har riksdagsplatser 2010 som mål, och Europaparlamentsvalet blir ett genrep för det.

Sverigedemokraterna skulle troligtvis ta plats i den nya partigruppen om de blir invalda, en partigrupp som väntas få Bruno Göllnisch som gruppledare. Göllnisch är en politiker från Nationella Fronten som väntar på ett domslut efter anklagelser om att ha förnekat förintelsen."


Låt oss hoppas valdeltagandet i nästa EU-parlamentsval blir bättre än vad det brukar vara...

1 kommentar:

Marcus Friberg sa...

IST består av 20 ledamöter, som tillsammans med parlamentets totala antal ledamöter på 285 stycken, leder till att IST representerar 2,5 procent av ledamöterna i EU-parlamentet - det är mindre än vad Sverigedemokraterna fick i höstens riksdagsval. Ändå sägs främlingsfientligheten vara större ute i Europa än i Sverige.