Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

söndag, januari 21, 2007

Därför är jag inte miljöpartist (3/6)


Gästbloggningsserien fortsätter. Nu har turen kommit till moderaten Marie Fridén Wickberg. Marie och jag var bordsgrannar under det knappa året jag satt i utbildningsnämnden. Hon sitter kvar i nämnden och återfinns även i kommunstyrelsen och är ordförande för djurparkens styrelse. Kanske det sistnämnda förklarar hennes val av bild?

Läs även varför en folkpartist respektive vänsterpartist inte är miljöpartister.

Kör på, Marie!


Tack för inbjudan att gäst-blogga hos dig Johan. Jag försöker alltid att vara en artig och trevlig gäst. Jag har blivit ombedd att skriva om varför jag inte är miljöpartist och jag tänker vara så rak som möjligt. Känsliga personer kanske ska sluta läsa här. Jag är moderat och har alltid vår portalparagraf sjungande i öronen: ”Moderaterna ska vara den starkaste kraften för frihet, humanitet och framtidstro”. Kan ana att jag av mina verkliga antagonister sägs tillhöra ”Timbro-högern”.

Jag anser att ett modernt samhälle måste vara öppet och omsluta alla, oavsett det individuella valet av livsstil. Så länge detta inte inskränker någon annans rätt till frihet.

Det är inte politikens uppgift att avgöra vad som är rätt typ av samlevnadsform, hur barnen ska tas om hand, definiera den bästa musiken eller den främsta litteraturen. Jag tror att samhället blir friare, stabilare och godare om människor får ta ett större ansvar för sig själva och för varandra. Friheten har ett värde i sig. Friheten leder till mer innovationer och handlingskraft som ger ökad tillväxt och högre ekonomisk välfärd. Tillväxt som vi i Sverige behöver och längtar efter. Miljö är god ekonomi och är lönsamt. Det är viktigt att skapa förutsättningar för ett hållbart samhället. Men det är inte möjligt att skapa ett hållbart samhälle utan tillväxt.

Miljöpartister verkar inte förstå sambandet mellan välstånd och ren miljö. Fattiga samhällen har inte råd med miljöhänsyn, vilket inte minst de gigantiska miljöföroreningarna i forna Sovjetunionen är ett bevis på. I stället för att skapa välstånd, och därmed grundvillkoren för en bättre miljö, vill miljöpartiet göra allt vad det förmår att strypa landets och medborgarnas ekonomi. Höjda skatter på el, bensin, fordon, flyg och avvecklad kärnkraft står på miljöpartiets önskelista.

Jag anser att miljöpartiets politik står för nostalgi med misstro mot förnyelse och tillväxt. Så åstadkommer man inte en god miljö. För det behövs framåtanda, tekniska innovationer, människors uppfinningsrikedom och kapital som ställs till forskningens och förnyelsens förfogande.

För övrigt har miljöpartiet konstiga idéer kring arbete och försörjning som jag tar avstånd från. Medborgarlön och friår är knappast framåtsyftande. Jag är en ivrig anhängare av EU och dess utvidgning. Jag vill öppna upp statliga monopol däribland systembolagets.

För övrigt känner jag många trevliga miljöpartister med samhällsengagemang och det är viktigt. Det är viktigt för samhällets utveckling och demokrati att vi kan diskutera frågor från olika utgångspunkter. Därför önskar jag er miljöpartister lycka till även i fortsättningen.

Marie Fridén Wickberg, moderat

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant läsning. Jag är ingen relärig miljöpartist, är väl både för reaktionär/konservativ och för socialistisk.

"Miljöpartister verkar inte förstå sambandet mellan välstånd och ren miljö."

Tjae...det är sant att med ökad levnadsstandard så börjar folk efterfråga främst lokala miljöförbättringar. Men just i expansionsfasen, när levnadsstandarden höjs, så är historien full av exempel på att 'framsteg' och miljöförstöring gått hand i hand. USA har starka lagar (numera) för att minska utsläpp lokalt i städer (exv Kalifornien). Men globalt har de inte lyckats så bra... och Kina har en större ekonomisk uppgång nu än på mycket länge, men samtidigt ökar miljöproblemen. Det är sant att Kina gör en del för att minska skadorna, och de kommer nog att bli ledande inom flera miljötekniska områden, men än så länge visar historien att ekonomisk utveckling inte alltid går hand i hand med förbättrad miljö för folk flest.

MKt_svamlig