Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

onsdag, januari 10, 2007

Dem som vi behöver

Läser att Jan Hammarlund släpper en ny skiva nästa vecka. Jan Hammarlund håller jag som en av de främsta av artisterna som kom fram i musikrörelsen på sjuttitalet. Och då är jag ändå väldigt förtjust i mycket progg. Hammarlund brukar sägas vara en riktig pionjär inom svensk musik, i många år var han den enda öppet homosexuelle artisten och i en tid där många vissångare helst skrev om "snus, mus och brännvin" översatte han hellre folksånger från tredje världen.

Progg brukar ju traditionellt anses vara vänsterinriktad musik - Hammarlund själv är aktiv medlem i vänsterpartiet exempelvis. Jag såg Hammarlund, Mikael Wiehe och Dan Berglund spela samma kväll i Göteborg för snart två år sedan. Som alltid när man ser proggare live så talas det från scen nästan lika mycket som det spelas låtar. Och just den här kvällen var det många miljöpartister som var på tal. Jan Hammmarlund talade om Gustav Fridolin och muren i Palestina och när Wiehe talade om de unga globaliseringskritikerna som protesterar på gatorna nämnde han Per Gahrton som ett bra exempel på män i övre medelåldern som även de deltar i de nya sociala rörelserna. I vissa Grön Ungdom-kretsar har förresten KPML(r)-dissningen "Sexualpolitiskt snack" blivit en uppskattad allsångsdänga vid festligare tillfällen.

Jag har inte fått möjlighet att se Hammarlund live varken före eller efter den där spelningen i Göteborg. Men kanske kan det bli ändring på det snart - trots allt är "Valarna som sjunger" bland det vackraste som skrivits och jag har fortfarande inte hört honom spela den live.

1 kommentar:

Per sa...

Såg Jan Hammarlund i somras, han spelade på Araby-festivalen här i Växjö. Mycket bra. :-D

Haha, "Sexualpolitiskt snack" ja, knappast aktuell idag dock. Tycker det var lite hårt att döma hela organisationen som homofobisk för att det var någon i centralkommittén på 70-talet som skrev någon galen skrivelse om att homosexualitet skulle vara borgerligt och Frank Baude fick skit för det. :-P

Påminner mig för övrigt om låten SKUML eller Baude och... som är utgiven på en SSU-skiva från 70-talet. Det komiska med den låten är att de sjunger om hur "elitistiskt" KPMLr /SKUml skulle vara när skivans namn är "Såhär är det".

Utsvävningar, men progg är mkt trevligt. :-D