Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

torsdag, december 14, 2006

Partisympationani

Partisympationani! Prisa statistiken! SCB-mätningen är här! Och till skillnad från de vanliga opinionsundersökningarna är det här en gedigen historia som brukar ge en rätt bra hint om läget. Och även idag smakade nog Reinfeldts morgonkaffe lite sämre än vanligt. Samtidigt som jag tror åtskilliga sossar hoppade högt av glädje.

Det är onekligen intressant att regeringen får stryk även i den här mätningen. De gröna ligger ganska still - vilket är trist och något oväntat. Klimatförändringarna, någon?

Som vanligt finns det flera olika tolkningar av resultatet:

"– Jag tror att det mest har att göra med att den borgerliga regeringen har lagt fram förslag, som är ett systemskifte. Människor uppfattade inte att de gick till val på detta, säger Marita Ulvskog." (Ekot)

"- De borgerliga partierna var i valrörelsen mycket tydliga om vilken politik de skulle föra i regeringsställning. Ingen kan påstå att väljarna blivit förda bakom ljuset. Det fanns i valdebatten ett starkt tryck på förändring och regeringsskifte. Nu är förändringen och regeringsskiftet ett faktum. Fokus riktas i stället mot sakfrågorna, och där har socialdemokratisk politik hållit ställningarna, säger han [statsvetaren Ulf Bjereld] till TT." (SVD)

3 kommentarer:

Anonym sa...

SCB viktar sina reslultat. Dvs de litar inte på att folk verkligen skulle rösta på det de säger om det verkligen skulle vara val, de kollar med tidigare valresultat och så. Bara ruab vissar de siffror de verkligen får fram och var alltså de ända som föresåg (m):s tapp 2002. Men visst är det gött att SCB är här ;) hur starka är vi bland bönder och präster liksom :)

Johan sa...

iofs, där har du en poäng.

men opinionsinstituten gör kanske inte helt fel när de gör så. jag menar, när moderaterna började stiga oppåt i opinionen för två år eller så hade helt plötsligt betydligt fler röstat på dem 02 än vad som fallet :)

Anonym sa...

5,9% i råmatrialet :)