Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

tisdag, december 05, 2006

Alla lever vi i vår egen värld

Aktuellt fortsatte ikväll att redovisa resultaten av enkäten till de lokala s-ordföringarna. Framträder gör bilden av ett mycket splittrat parti. Ibland tycks det finnas betydligt större åsiktsskillnader inom s-partiet än inom hela den borgerliga alliansen.

64 av 210 vill ha ett fortsatt nära samarbete med vänsterpartiet, 52 ett närmare samarbete med både v och miljöpartiet, 10 väljer centerpartiet, 9 c och v och 39 vill inte ha ett nära samarbete med något annat parti. I vilken värld lever dessa 39 i egentligen? 75 vill inte ha något samarbete alls med mp, 9 vill inte veta av v och 18 dissar kombinationen v+mp.

Som sagt - ett oerhört splittrat parti.

Grattis borgare, ni lär nog behålla regeringsmakten 2010.

7 kommentarer:

Tony sa...

"39 vill inte ha ett nära samarbete med något annat parti. I vilken värld lever dessa 39 i egentligen?"

Som jag tolkar det - torde de 39 vara tämligen nöjda med att sitta i opposition. Mitt råd till (s) är att låta dem få fortsätta med det. Rea ut dem i mellandagsrean, till något missnöjesparti eller två. Det är nog där som de som svarat så, egentligen hör hemma...

Johanna Falk sa...

Hehe, Johan du är allt bra rolig du! "Ett oerhört splittrat parti". Hur mår ditt eget parti? Tycker alla i ditt parti att mp ska samarbeta med sossarna? Tycker alla i ditt parti att rikssamarbetet under de åren som gått har varit bra och verkligen varit värt det? Jag tror inte det och jag har STOR respekt för att ni inte tycker likadant inom partiet. Självklart har vi olika perspektiv och erfarenheter av samarbete och partiarbete och det är det som präglar och påvisar bredden i ett parti. Det vore katastrof om man inskränkte detta.

Att 39 ordförande inte vill samarbeta med ngt annat parti utan vill driva sin politik på egen hand är väl inte särskilt OTROLIGT eller ens en indikator på att sossarna är splittrade? Självklart är vi inte nöjda med att sitta i opposition. Varför är ni så oerhört intresserade av att rata den delen av (s) som vill regera i en egen majoritetsregering? Det kan väl även bero på hur man har ställt frågan i denna undersökning?

Sossarna är ett stort parti, med en lång historia och med en ständig debatt om var på höger-vänsterskalan vi ska befinna oss. Mp har valt att ställa sig utanför höger och vänster, iaf i teorin, och kan därmed vara i opposition mot allt det där hela tiden. Det är ju skönt...för er. Men så ser det inte ut i alla partier och det tycker jag är bra.

Johan sa...

johanna. yes! debatt. började undra när mina s-provokationer skulle ge önskat resultat ;)

och nej, mp är inte sådär överdrivet ense om hur regeringssamarbete ska se ut. jag menar, en av de absolut mest jämna voteringarna på senaste kongressen handlade om just det. men det finns ändå mer verklighetsförankring hos oss menar jag. Vi inser att varken vi eller något annat parti kommer få egen majoritet, och eftersom det ser ut så vill vi få igenom så mycket grön politik som möjligt.

det är dom flesta ganska överens om.

självfallet har man olika erfarenheter och självklart påverkar det hur man ser på olika former av samarbeten - och att s och mp har frostiga relationer i många kommuner spelar såklart in.

men det jag ifrågasätter är verklighetssynen och självbilden inom s.

Tiden som 45%-parti är förbi. Vårt svenska partisystem håller på att bli mer och mer likt det i jämförbara västeuropeiska länder (inget riktigt stort parti, koalitionsregeringar, halvstort högerpopulistiskt/högerextremt parti). Emellertid förstår jag verkligen att det är en lång process för ett anrikt spretigt parti. Precis som det för många inom mp är en svår process att inte längre se sej som ett evigt oppositionsparti.

Johanna Falk sa...

Ok, då kan vi ta bort det där om att vi skulle vara ett mer splittrat parti än ngt annat, se t ex på c och fp och ja, även mp då, enligt dig.

Att 39 ordförande av 210 inte tycker att vi ska samarbeta med ngt annat parti säger inte ngt om HELA partiets självbild. De övriga tycker ju att vi ska samarbeta. Och återigen, sossarna har som mål att kunna driva sin politik på egen hand, det är nog hela partiet överens om men olika ordföranden sätter in det i olika kontext.

Om tiden som 45 procentsparti är över nu, eller blir verklighet inom överskådlig framtid kan man ju diskutera. Men det är ju upp till var och en medlem att ha sin egen uppfattning om det. Och som sagt, det finns isf fler partier som agerar, i din bemärkelse, "spretigt" .

Avslutningsvis, det krävs mer än att kolla in en undersökning från Aktuellt för att kunna fastställa ett partis självbild. Din kommenatar om ett "oerhört splittrat parti" är bara för mycket.

Ha en bra dag!

Johan sa...

fast både inom c och fp är man ju i princip överens om att ingå i den borgerliga alliansen och bilda regering med allinansen som bas. Och från grön sida är viljan att ingå i regering tydlig.

det kan man jämnföra med att 39 lokalordföringar inte vill samverka med något annat parti och 93 dissar samarbete med miljöpartiet. det blir tillsammans mer än hälften av de svarande. eftersom jag utgår från att s enda chans att återvinna makten är i samarbete med v+mp tycker jag de saknar verklighetsförankring. sen får en del sossar tro att 45%-tiden kommer igen, det tror inte så många andra :)

självklart krävs mer än en undersökning från aktuellt, haha. men jag har ju brukat blogga en hel del om hur jag ser på s självbild. aktuelltundersökningen blev bara en bekräftelse på sådant jag redan tyckt.

och tja, oerhört splittrat parti... jag citerar en GU-rappport från september 02, tror Gustav var huvudförfattare:

"Idag kan man vara sosse och tycka ungefär vad som helst. Socialdemokraterna är inget parti i verklig mening, utan en maktapparat. Det vimlar av små organisationer för pensionerade, kristna, kvinnliga, unga och ännu yngre socialdemokrater. Alla för dem en egen politik."

vad jag önskar var att s kunde inse att samarbete är det nya. som många socialdemokrater ute i europa redan insett. så kanske vi kunde utmana borgarna och få bort reinfeldt från tronen. för det behövs.

Kjam! =)

Johanna Falk sa...

Eftersom Demoskop visar 45,5 procent till sossarna så är det kanske inte märkligt att vi är "oerhört splittrade".

http://www.expressen.se/index.jsp?a=785587

Johan sa...

hänvisar till mitt inlägg om nämnda mätning :)