Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

torsdag, november 02, 2006

Vart ska man äta sin mat?

En del människor blir provocerade av märkliga saker. Något som tycks provocera var och varannan svensk är det faktum att de intagna på landets fängelser får mat. Som dessutom anses vara god (jag antar att de flesta inte ätit mat på ett fängelse, inte jag heller). Maten jämförs gärna med skolmaten (som ju däremot de flesta har ätit). Jag blir så himla trött på den här jämförelsen. Den är ju orimlig. Att frågan engagerar och upprör är alldeles uppenbart, hos kriminvalvårdsverket hittar man lätt hur mycket maten kostar.

Maten kostar alltså 45 kronor om dygnet. Och i den ingår frukost, lunch, middag och mellanmål. Kostnader för skollunchen varierar mellan kommunerna. Men jag tror kostnaderna ligger mellan 6 och 12 kronor. Att jämföra är alltså inte helt lätt då man inte kan klandra kommunerna för kriminalvårdsverkets bedömning och vice versa. Fast om man ändå ska jämföra... Rimligen så slukar middagen det mesta av de 45 kronorna. Och bryter man ner kostnaden till respektive mål kanske fängelselunchen kostar kring 10 kronor? Alltså lika mycket/litet (stryk det du tycker är fel) som en del kommuner.

Och sen var det ju smaken och kvalitén. Där spelar kvantiteten in. När eleverna från byskolorna i Tranemo kommun kom in till högstadiet på Tranängskolan tyckte en del att skolmaten blev tristare. Men det var fortfarande samma kommunala plånbok. Skillnaden var att det var enklare att få till spännande mat till på en mindre skola. Det är skillnad på att laga kanske hundra portioner jämfört med över tusen, och många fängelser är ganska små enheter.

Och ifall någon har ett såpass torftigt liv att den blir avis på någon som sitter inlåst tycker jag den ska tänka över hur den lever sitt liv =)

3 kommentarer:

Anonym sa...

"middag", "lunch", de är i detta sammanhang synonymer tycker jag.
Har svårt att uppröras över att fångar får bra mat, problemet är snarare att skolbarn och pensionärer får dålig mat.
Rimligen borde våra politiker, främst då riksdagspolitikerna alltså, kunna äta samma mat som lagas åt våra skolbarn. Det är ju samma företag som serverar i Riksdagshuset som i många skolor. Skillnaden är att riksdagen får nylagad mat, ofta till och med ekologiskt kött, medan många skolor och pensionärer får 'flygplansmat', uppvärmt och degigt.

/MKt_knäckebröd

Anonym sa...

Jag gick själv på en skola där lärarna fick äta i separat rum, inte i skolmatsalen. Mycket rimligt, man kan ju inte begära att lärarna ska tvingas umgås med eleverna även på rasterna. Däremot serverades BÄTTRE mat till lärarna, eftersom de inte förväntades äta samma skräp som vi barn tvangs äta.

/MKt_hungrig

Alexander sa...

MKt_hungrig: Well de betalar för maten och då ska de för i hevete ha bättre mat... Hopp och lek tillbaka till högstadiet nu med dig.