Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

tisdag, november 21, 2006

Good ol' Tranemo

I dagens lokalavis fanns ett par artiklar om kommunpolitiken Tranemo och som alltid när det skrivs om min gamla hemkommun läser jag med stort intresse, dels en artikel om far och dotter politiker och dels en artikel om budgeten.

Det står mycket om Tranemoanda med händelsefattiga och samstämmiga debatter och kommunens starkt negativa befolkningsutveckling. Kanske det hänger ihop? Kommunpolitiken i Tranemo verkar vara sällsynt tråkig. Samma tre äldre män sitter kvar i kommunstyrelsens arbetsutskott och s+c+m innehar 30 av 37 platser i kommunfullmäktige. Yngste ledamoten i fullmäktige är 30 år.

Jag är väl medveten om att det inte finns några enkla lösningar. Men nog talar ovanstående sitt tydliga språk? Politikerna i Tranemo är inte representativa för befolkningen, framförallt inte för de som väljer att flytta. Vilket i allmänhet är yngre, gärna tjejer. Om partierna försökte få en mer blandad politikerkår och vågade tänka nytt skulle kanske något ske?

Konflikt är inget självändamål inom politiken, stora övergripande beslut bör tas i så stor enighet som möjligt, men hur ska politiker förmå väljare att rösta ifall det inte finns någon skillnad mellan partierna?

Trots mycket låg kommunalskatt och i stort sett ingen arbetslöshet har 600 personer valt att lämna kommunen under tio år. Det märks i en kommun med cirka 11 000 invånare. Centralorten Tranemo har under ungefär samma tid fått kraftigt utökat serviceutbud. Gymnasieskola, systembolag, stormarknad... Varför blir det ändå såhär?

Samtidigt så ligger Tranemo där det gör - mitt ute i skogen på gränsen mot Småland. Bygden är genuint antiintellektuell och jobben som dominerar är inom industrin. Men jag tror inte lite nytänkande skulle skada. Både hos kommunpolitikerna och företagen.

Fast det är såklart lätt för mej att säga. Vem vet - kanske jag själv sitter i fullmäktige därhemma om fyra eller åtta eller tolv år och brottas med samma problem och inser att det verkligen inte finns någon enkel lösning? =)

2 kommentarer:

MKt_trött sa...

Jag tror att mindre kommuner utanför trångbygden kan få en konkurrensfördel i framtiden; billiga hus. Våra höga löner (generellt sett, inte för alla) har ju exempelvis drivit upp boendepriserna till vansinniga nivåer. På 1970-talet var *maten* den största utgiften för ett hushåll. Så är det som bekant inte idag, om man inte svirar runt på restaurangerna var och varannan dag.

För att kunna erbjuda billiga hus måste dock herrar, och några damer, politiker i småkommunerna inse att det är bättre med 100 billiga hus "i skogen" än 30 dyra hus i de fina områden som alla kommuner eftersträvar. Ett rimligt pris på ett nybyggt hus inklusive tomt och allt borde ligga på 500 000 - 750 000. Äldre hus kostar då givetvis mindre.

Ja, jag är väl partisk eftersom jag nån gång önskar äga hus och då vill ha ett billigt.

Men det är inte rimligt att allt annat i vårt samhälle bara blir billigare och billigare medan boendepriserna tillåts öka. Fast, konstigt är det väl inte, husägarna vill ju inte se värdet på sina 'investeringar' falla...

Jag tror vi definitivt skulle klara av en övergång till 6-timmars arbetsdag, då givetvis med reducerad lön. För vi behöver inte så höga löner som vi har idag, det leder bara till onaturligt höga boendekostnader samt slöseri med onödig konsumtion. *OBS* Jag snackar givetvis inte om folk inom vård eller industri som tjänar 13-16k eller så, de har inte för hög lön. Men många andra har.

Johan sa...

Mk!

du är en mycket klok man. mycket klok.

du har helt rätt i att billigt boende kan bli en mycket stor konkurrensfördel för småkommunerna gentemot storstäderna.

och instämmer fullkomligt i att sextimmarsdag är fullt genomförbart. Ingen ska inbilla mej att svenskarna i allmänhet har kass ekonomi när julhandeln slår nya rekord varje år. En del beskriver ett modernt västerländskt samhälle typ sverige som ett 30-60-10-samhälle. 30% är mycket rika, 60% är kanske inte rika men lever definitivt gott och 10% är fattiga.