Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, oktober 02, 2006

Utmaningen

Johanna utmanade mej. Sentomsider svarar jag nu. Kul frågor, men svåra att ge enkla svar på.

1) Politisk ideologi du förespråkar?
Grön ideologi. En korsbefruktning mellan det bästa av liberalismen och socialismen parat med en ordentlig dos modernt tänkande. Solidariet och livskvalitet - samtidigt!

Vi har insett att industrisamhället ligger och kvider i dödsplågor och att konstgjord andning inte är på sin plats.

2) Politisk ideologi du föraktar mest?
Auktoritära ideologier i allmänhet och nazismen i synnerhet.

Har även svårt för nyliberaler, batongliberaler, egoistiska sossar och vänsterpartister som fortfarande tror att en industriarbetare tjänar dåligt med cash. Men allting är ju relativt ;)

3) Materialist eller idealist?
Materialist såtillvida att jag gillar att köpa böcker och skivor. Idealist såtillvida att jag är politiskt engagerad, studerar, arbetar då och då inom den kommunala omsorgen samt ser mej som bibliotekarie någonstans där i framtiden.

4) Plikt- eller konsekvensetik i politiken?
Jadu...

5) Politiskt uppvaknande?
Började högstadiet samma höst som det var både allmäna val och EU-omröstning. Tror fasen man blev politiskt intresserad. Fast det började egentligen ännu tidigare. Kanske under ändlösa skogspromenader eller under den av punkmusik ackompanjerade revolten mot min mellanstadiemagister. Jag vet inte. Har alltid gillat naturen och haft svårt för auktoriteter så att nu vara miljöpartist känns fullkomligt logiskt.

6) Politisk detour?
Hade i många år ett vänsterpräglat tänkande. Kallar mej inte socialist längre. Men gillar decentralisering, frihet och jämlikhet lika mycket nu som när jag var 16 år och en glödande anarkosyndikalist. Har dessutom kommit att uppskatta parlamentarismen på vägen.

7) Enskild person som påverkat dig politiskt?
Svårt att säga. Finns nog ingen speciell. På sätt och vis får jag väl svara som Johanna, att en del människor påverkat mej genom att tycka helt tvärtemot mej själv. Samtidigt är ju Birger Schlaug och Per Gahrton gamla idoler. Sen har jag oxå både i högstadiet och gymnasiet haft grymt bra samhällslärare som uppmuntrat engagemang och kritiskt tänkande.

8) Bok som påverkat dig mest politiskt?
Jag vet inte. Har läst massor ända sedan jag lärde mej läsa någon gång i lågstadiet, och allt har väl påverkat mej på ett eller annat sätt. Fast märkligt nog det var det en deckare som fick mej att på allvar välja att sätta mej in i miljöpartiet och dess åsikter. Författaren var Per Gahrton...

9) Största bristen i den politiska ideologi du förespråkar?
Den gröna ideologin anspelar på människans altruism istället för egoism. Något som inte brukar ge så många röster - och röster är ju något ett politiskt parti behöver.

10) Viktigaste enskilda politiska frågan?
Kjell Höglund brukar uttrycka det ganska bra: "Fred på jorden och åt människorna ett god behag".

11) Utmanar?
Tre själar. Min favoritvänsterpartist Fredrich samt mina gröna vänner Anna och Emma.

2 kommentarer:

Henrik sa...

Modernt tänkande? Jo, en hel del... men jag ser det senmoderna eller postmoderna tänkandet som mer karaktäristiskt...

Emma sa...

Jag har antagit utmaningen!