Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

fredag, september 22, 2006

Maktskifte 06

Regeringen formeras snart. Vi vet en hel del om vilken politik de kommer föra. Sannolikt har ingen borgerlig regering i modern tid någonsin haft det så förspänt.

Samtidigt så väntar nu den strid de borgerliga så framgångsrikt sköt framför sej hela valrörelsen. Vem ska få vilken post? Tycker medierna har varit väldigt snälla mot borgarna så länge. Knappt några vilda spekulationer om finansministerposten än. En helig princip i de borgerliga koalitionerna på 70-, 80- och 90-talen var ju att finansministern och statsministern inte kom från samma parti. Näst största parti, vilket på den tiden alltid var folkpartiet, fick finansministerposten (eller motsvarande).

Det skulle i dagsläget tala för centerledaren Maud Olofsson som finansminister. En post jag inte tror hon och centern skulle ha något emot :) Men om centern får en så tung post innebär det sannolikt att de inte får så många fler tunga poster. Vilket talar för att de andra mindre borgerliga partierna skulle acceptera det. Borgerligheten befinner ju sej i en situation med ett überstort parti och tre ganska jämnstarka men ändå rätt små partier. Sådant kommer leda till konflikter.

Åsså politiken... En hel del av den politik borgarna ska föra är ju som sagt känd. Och i många frågor lär det inte bli någon som helst förändring mot tidigare. Men vilken miljöpolitik blir det? Moderaternas eller "de andras"? Vilken hbt-politik blir det? Kristdemokraternas eller folkpartiets? Vilken flyktingpolitik blir det? Moderaternas eller "de andras"?

Många frågor. Svaren lär väl komma.

Hela den forna rödgröna majoriteten kan må bra av att sitta i opposition. Miljöpartiet fick stora framgångar i storstäderna men gick kasst på landsbygden. Det är något för partistyrelsen och den nya riksdagsgruppen att ta tag i. För sossarna väntar en skärseldens period. Lycka till, säger jag bara.

Om de gröna förvaltar sin opppositionsroll väl och stärker partiet, samt nästa val inte blir ett presidentliknande val mellan två gråa gubbar, tror jag vi kan gå rejält framåt 2010.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Miljöpartiet fick stora framgångar i storstäderna men gick kasst på landsbygden."

Klart problematiskt. Måste som sagt analyseras. Kanske tycker 'lantisarna' att det varit för mycket fokus på stadsfrågor, som exv trängselskatter. Inte för att det är fel, men kanske har landsbygdens frågor (vilka de nu må vara) kommit i skymundan.

/MKt_bekymrad

Johan sa...

gnällhögerns stenhårda och lögnaktiga lobbying angående mp och bensinpriserna har nog slagit igenom.

och sen satsade mp hårt på just storstäderna i det här valet, exv trängselavgiftsfrågan.

Anonym sa...

Kan förresten nämna att mp rätt fett vann #pris interna omröstning under valvakan... ;)

/MKt_KF

Johan sa...

känns otroligt bra att höra!

ostnett surar fortfarande förresten. jag får verkligen inte komma in där.