Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

söndag, augusti 06, 2006

Nu tar vi och vinner valet, eller?

Ofta talar partier, väljare, medier och tyckare om att "vinna val". Men hur vinner ett parti ett val? Begreppet definieras ju aldrig!

Som jag ser det finns två huvudsakliga definitioner.

1) Partiet ökar stort i förhållande till föregående valresultat

2) Partiet hamnar i en situation där det kan genomföra så mycket politik som möjligt.

I den förstnämnda definitionen ser man enbart till partiets egna valresultat. Då är det helt rimligt att utnämna miljöpartiet till valvinnare 88 (kom in i riksdagen som första nya parti på sjutti år) eller folkpartiet till valvinnare 02 (tredubblade sitt valresultat från 98).

I den andra definitionen spelar det egna resultatet inte den största rollen, utan man ser till helheten. Vilka resultat de andra får. Enligt den här definitionen vann knappast folkpartiet valet 02, i riksdagen har de inte haft speciellt mycket inflytande. Däremot skulle man kunna definiera miljöpartiet 98 som valvinnare. Trots att partiet var nära att åka ur riksdagen tvingades sossarna utifrån valresultatet börja samverka med mp och för den delen v.

Samtidigt talar ingen om Carl Bildt och moderaterna som valvinnare 98, trots att partiet gjorde sitt bästa valresultat i modern tid då. Att vinna val tycks vara svårt.

I socialdemokraternas fall torde definitionen av valvinst vara: att få behålla regeringsmakten och slippa dela med sej av den. Med den definitionen har sossarna vunnit varenda val i modern tid utom 76, 79 och 91. Då det blev borgerliga regeringar.

Vad gäller en konstellation av flera partier är det betydligt enklare att tala om valvinst. Det borgerliga blocket av idag vinner valet ifall de får egen majoritet och kan bilda regering. Kan de inte bilda regering så har de förlorat.

Däremot skulle jag inte vilja tala om Reinfeldt som valförlorare ifall moderaterna får närmare 30% och blir största borgerliga parti i modern tid, även ifall borgerliga blocket inte klarar av att bilda regering.

Så, vad ska man egentligen svara på frågan om vem eller vilka som vinner valet? Mitt svar blir att jag vet inte. Var god definiera valvinst först. Själv talar jag aldrig om att vinna val, säger/skriver istället valframgång eller liknande.

Fast alla är kanske inte lika nördiga?

5 kommentarer:

Rasmus Ling sa...

Mp har förloarat valet om vi inte är ett regeringsparti efter valet. No more, no less.

Johan sa...

riktigt så enkelt tycker jag inte det är, även ifall jag förstår din poäng.

får vi 8-10% och blir fjärde eller kanske till och med tredje största parti smäller det rätt högt oxå. regeringsmedverkan eller ej.

Anonym sa...

KDS kom in före MP i Riksdagen och det var inte 1918 KDS kom in i riksdagen. Med tanke på att du skriver att MP kom in som första parti in i riksdagen efter 80 år, nåt sånt.

/Linus

Johan sa...

dåvarande kds-ledaren Alf Svensson kom in på c-mandat 85. däremot så var mp första parti som kom in i riksdagen på många år. vilket visade att det svenska fempartisystemet inte längre var stabilt. och sen dess har ju partier både kommit och gått.

Rasmus Ling sa...

Det smäller högt, och personligen föredrar jag det. Men vi har ändå förlorat valet, med tanke på hur vi prioriterat. Men den största förlusten vore en situation vi har nu, hur konstigt det än låter.