Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, juli 03, 2006

Lite Almedalsfrossa

Det enda intressanta som hittills kommit från den gröna ön i öster är väl Perssons tanke om att s+v borde få egen majoritet. Det är i och för sej ingen speciellt unik eller svårtänkt tanke. Men såpass öppen har väl inte Persson varit tidigare?

Fast visst vore det smidigt för Persson. Vänstern fortsätter som dörrmatta och sossarna kan fortsätta minoritetsregera. Måhända att dörrmattan skrynklar till sej lite ibland - men det kan nog sosseregeringen leva med. Vänstern fäller aldrig ju en sosseregering. Och genom att peka på det kan Persson få fundersamma otrogna vänsterväljare att undvika de bångstyriga gröna (som mopsar sej genom att kräva regeringsposter!) och istället välja dörrmattepartiet eller sossarna själva.

Sossarna och vänstern var efter valet 2002 ett enda mandat från att få egen majoritet. Och tänk vad mycket tristare Sverige hade varit då. Tiotusentals människor hade aldrig fått ta friår, miljöskatterna hade varit lägre och skatterna på arbete högre, fler flyktingar hade kastats ut och i Stockholm hade bilköerna funnits kvar. Bara som några exempel.

Miljöpartiet begär egentligen inte något orimligt. Utan bara att de partier som bildar regeringsunderlag oxå ska utgöra regeringen. En självklarhet i kommuner och de flesta landsting. Liksom i de flesta andra länder. Riksdagen är lite unik i det sammanhanget. Den senaste majoritetsregeringen var Fälldins så kallade tvåa 79-81. Nu säger jag inte att jag förbehållningslöst är för mp i regering. Det finns många goda argument mot - och jag tror de gröna skulle må bra av en mandatperiod i renodlad opposition. Men kravet i sej är fullkomligt rimligt!

1 kommentar:

Emma sa...

Usch ja, jag kommer ihåg valvakan vid förra riksdagsvalet. Vi satt och panikstirrade på TV-rutan där Mp:s stapel åkte upp och ned hela tiden. Nu hade vi tur (?) (effektivt valarbete) och världen blev lite, lite grönare tack var det.