Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

onsdag, juni 07, 2006

Brun tendens

Resultatet i Ungt Val 2006 har kommit.

Resultatet var inte speciellt upplyftande. Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna har mobiliserat bra och fått otroligt bra siffror. Betydligt bättre än de kommer få i september. Men precis som Aftonbladets tyckare Lena Mellin skriver så är det en varningsklocka. Dock är det ingen nyhet att Sverigedemokraterna satsar hårt på just pseudoval i stil med Ungt Val och kyrkovalet. Betydligt hårdare än de etablerade partierna.

Sverigedemokraterna har inte en chans att nå riksdagen i höst, men de kan fortsätta att gå framåt i riksdagsvalet och lägga grunden för 2010. Så länge sossarna inte törs tala integrationsfrågor och rasism har Sverigedemokraterna ganska fritt spelrum. Å andra sidan tycks partiet mest ägna sig åt att bråka internt. Vilket känns rätt bra.

Miljöpartiet fick 8,3% och är femte största parti. För fyra år sedan gav Ungt Val oss 10,2%. Och i riksdagsvalet 2002 fick vi 14% bland förstagångsväljarna. Och med tanke på att vi står bättre rustade nu så ska vi nog kunna slå 2002 års resultat.

4 kommentarer:

Erik Almqvist sa...

Sverigedemokraterna har inte en chans att nå riksdagen i höst...

Vi får väl se. Sd har ökat i samtliga 5 riksdagsval man ställt upp i. Förra valet fyrdubblades sd:s resultat. I årets ungt val mer än tredubblades sd:s resultat. Klarar partiet av en tredubbling även till hösten är vi inne i riksdagen!

Ha då i åtanke att vår valkampanj ännu inte startat, och den kommer vida överstiga något vi haft resurser att prestera någonsin förut...

Johan sa...

men när det publiceras undersökningar om hur många som kan tänka sig att rösta sverigedemokratiskt är det på sin höjd 4-5% och statsvetarna är eniga om att det krävs att åtminstone 15-20% ska kunna tänka sej att rösta på ett parti för att det ska kunna komma in.

sen är ju er enda fråga inte i fokus som den var 02 exempelvis.

och ni saknar en känd och populär politiker. de ni har är på sin höjd kända lokalt eller regionalt.

men visst kommer ni öka i riksdagsvalet, det tror även jag.

Anonym sa...

Aftonbladet kommer att starta en kampanj mot Sverigedemokraterna, man får verkligen hoppas att all reklam inte är god reklam.

Jag tycker inte siffrorna i Ungt val är oväntade. Inte ett dugg. Röda Korsets flyktingundersökning gav ju en vink om inte annat.Möjligen är jag en smula förvånad över de höga moderatsiffrorna och de låga MP-siffrorna. Ungdomar brukar ju vara vettigare än så.

Får hoppas att folket vid valurnorna rannsakar sig själv och sina åsikter, jag tror nog att Sverigedemokraterna får vänta på entrén till riksdagen. Iaf den här gången. Tur att ni inte har någon karismatisk ledare iaf, där har ju partier i exv Danmark, Norge, Österrike varit mer begåvade.

/Mathias Karlsson

Tony sa...

Hursomhaver, du har rätt i att man måste ta sifforna som en väckarklocka. Vi kan inte tiga om att där finns en växande minoritet som sympatiserar med odemokratiska och främlingsfientliga rörelser...