Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

torsdag, april 06, 2006

Varför rösta?

Varför ska man rösta?

Ofta hävdas det att det är en plikt att rösta. Och att det bara är att hålla tyst ifall man inte röstar. Det håller jag inte med om. För det första så är det ingen plikt utan en rättighet att rösta. För det andra så kan det vara frågan om ett ytterst medvetet ställningstagande att inte gå och rösta. Emellertid så anser jag att det bara är korkat att inte gå och rösta. Dock så har alla människor rätten att vara korkade. Det är liksom det demokrati går ut på.

Men varför tycker jag då det är korkat att inte gå och rösta?

Ofta hävdas det från något slags radikal-alternativ-grönvänster-perspektiv att det det fel att rösta, eftersom det nuvarande systemet ändå är dåligt. Där tänker man fel ur flera synvinklar. För det första är moderaterna det parti som alltid lyckas mobilisera flest av sina väljare. För det andra så ställer alltfler mer eller mindre rasistiska och nazistiska partier upp. För det tredje så påverkar faktiskt politiken. Se bara på friåret och den gröna skatteväxlingen. De två första skälen jag pekar på är alltså att det är dumt att överlämna åt moderater och bruna krafter att få bestämma hur de folkvalda församlingarna ska se ut.

Dessutom menar jag att det helt enkelt är dumt att inte ta möjligheten till påverkan, trots att det finns många fler sätt att påverka. Exempelvis vad och hur man konsumerar. Men det ena utesluter ju inte det andra. Och ifall man ogillar de partier som står till buds kan man ju alltid köra på uteslutningsmetoden (det minst dåliga) eller starta ett eget.

Förstagångsväljarna är ofta dåliga på att gå och rösta. Det är oxå bara dumt. Varför överlämna den partipolitiska arenan enbart till de äldre?

Dessutom har väljarna getts alltfler möjligheter att göra egna val. Sedan över 35 år tillbaka kan man rösta på olika partier till de olika folkvalda nivåerna och numer finns dessutom personalval. Massor av möjligheter att fatta egna beslut om vem/vilka man vill stödja.

Som ung, radikal och miljövän finns det inte så mycket annat än att göra än att gå och rösta - det är trots allt ett steg på vägen.

Emellertid skulle vår parlamentariska demokrati behöva reformeras åtskilligt. Om 16-åringar och 17-åringar fick rösta skulle de allra flesta förstagångsväljarna gå i gymnasiet, vilket skulle innebära att de på skoltid fick gott om information om och tid att diskutera valet. Och ifall rösträttsåldern sänktes skulle politikerna på ett helt annat sätt tvingas lyssna till vad ungdomar tycker, för om det är något politiker bryr sig om - så är det vad väljarna tycker (det är därför inget parti driver avskaffandet av monarkin i en valrörelse).

Sen kunde det oxå vara en bra idé att ha fler folkomröstningar och sänka spärren till riksdagen...

Hursomhelst, jag tycker alla borde ta chansen att vara med och påverka. En valsedel var fjärde år är inte tillräckligt, men det är något.

Inga kommentarer: