Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

tisdag, april 18, 2006

Än slank dom hit, och än slank dom dit...

Det är tvära kast i rikspolitiken. Om man tänker efter. Nedanstående är bara ett axplock.

Valrörelse 02
Fyra borgerliga partier ställs emot tre röd-gröna i de flesta frågor. M+Kd+Fp+S vill dock gå med i EMU rätt fort, men hyschar så fort frågan kommer. De gröna håller öppet för samarbete med Fp+C.

Efterspel 02
Fp+Kd+C+Mp diskuterar att bilda en minoritetsregering beroende av M-stöd. Det spricker. Fp och Kd talar sig varma om försöken, och beklagar att de inte nådde ända fram.

Resultat 02
Fortsatt S-regering med stöd av V och Mp. Betydande framgångar för framförallt Mp.

Riksdagen 02-04
Åtskilliga vågmästaruppgörelser i riksdagen mellan det borgerliga blocket och Mp i frågor där Mp och regeringen inte samarbetar.

September 03
EMU-val. M+Kd+Fp+S säger JA och Mp+C+V säger NEJ. Persson ser ut att trivas bra med Lundgren, Svensson och Leijonborg. Han gör hårda utspel mot alla tre nej-partierna.

Oktober 03
De gröna och Fp bildar arbetsgrupper som ska söka efter gemensamma lösningar i ett antal frågor där partierna anser sig ligga när varandra, i syfte att försöka lägga motioner till riksdagen och försöka påverka på andra vis.

Juli 04
De gröna och S förklarar att man ska hålla ett par gemensamma seminarier i frågor där partierna anser sig ligga långt från varandra, i syfte att uppnå förståelse.

Augusti 04
Det borgerliga blocket håller toppmöte i Högfors, Västerbotten och förklarar att de vill bilda en gemensam regering om två år. Från och med nu kallas regeringsunderlaget för vänsterkartell och vågmästaruppgörelserna med Mp minskar väsentligt.

2005:1
S+M röstar emot och sänker därmed de andra fem partiernas förslag om allmän flyktingamnesti.

2005:2
Det borgerliga blocket kritiserar den gröna friårsreformen ihärdigt.

2006:1
Fortsatta uppgörelser mellan S+V+C i energifrågorna.

2006:2
Det borgerliga blocket kritiserar den gröna framgången djurskyddsmyndigheten ihärdigt.

Slutsats: Blockpolitiken är egentligen en chimär. Det pendlar över tiden. Just nu är det borgerliga blocket tätt sammansvetsat, men så var det knappast under den första halvan av mandatperioden. Framförallt är det inställningen till De gröna som vänt. Och för bara några år sedan hade Persson bra relationer till flera borgerliga partiledare. I "ödesfrågan" EMU. Som det märkligt nog är helt tyst om nu.

När borgarna kallar oss gröna för en del av en vänsterkartell ljuger de. Och de vet om det. Titta bara på agerandet för några år sedan. Eller fråga sossarna i Borås, vi har snuvat dem på makten två gånger i rad. Vi prioriterar sakframgångarna, och är varken höger eller vänster. Och just nu vill borgarna ta bort våra framgångar, därför vill vi inte se Reinfeldt som statsminister och den nuvarande så kallade alliansen som regering. Men valet står egentligen mellan grönt och grått. Inget annat.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra skrivet.

Dessutom är det fånigt att de valt sitt eget smeknamn "alliansen" och sen sätter etiketter på motståndarna som "kartell". Det är ingen slump att PR-snubbarna valt dessa ord som epitet.

Men, kanske skulle man kontra genom att tala om högerjuntan? Ger ju fina associationer.

MKt_hockeybesviken

Johan sa...

tack MK!

det är überfånigt. verkligen. kallar dem konsekvent för det borgerliga blocket.

hoho, högerjuntan var en bra idé. i synnerhet när han mer leijonborg in action på Debatt.

Freddi Westerlund sa...

Om blockpolitken inte är död borde den få aktiv dödshjälp snarast. Finns det anledning att börja hoppas på en mittenregering igen?

Bra skrivet!

Johan sa...

tckr.

absolut. vi skickar fp- och c-ledningarna på semester och släpper fram andra i de partierna. birgitta ohlsson for führer liksom. sen kan vi koppla på johan lönnroth på tåget och köra. jag bangar inte.

dessvärre tror jag det ligger 4 kanske till och med 8 år framåt i tiden.

Rasmus Ling sa...

Jag kallade s och m för "vänsterkartellen" när jag debatterade migrationspolitiken på en skola igår... angående amnestin alltså.

Mona Sahlin var för övrigt nöjd i gårdagens Debatt när hon menade att det fanns en "blocköverskidande uppgörelse" om energipolitiken, där s, v och c ingår.
Undrar när någon ska joina oss i det gröna blocket (vi fattade beslut om att vi ingår i ett sånt på kongressen 03!)

Marcus Friberg sa...

Du missade något på 2005. Junilistan presenteras som klart blocköverskridande och är en början på att dra isär blockpolitiken, men ännu är den inte död.

Johan sa...

rasmus. grymt! visste inte att det fanns kongressbeslut på grönt block. och tack för tipset om vänsterkartellen :)

marcus. har mest uppfattat junilistan som lite myshöger än så länge. men det kan ju ändras...