Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

söndag, april 30, 2006

Konungens skål

Kungen fyller år. Därmed diskuteras även monarkins vara eller icke vara. Jag är republikan och anser monarkin vara odemokratisk.

Men, det finns betydligt viktigare frågor än monarkins vara eller icke vara. Oljeberoendet och klimatförändringarna är betydligt viktigare för jordklotets framtid än huruvida Sverige ska ha en kung/drottning eller ej. Och ska vi snacka demokratifrågor så är sänkt rösträttsålder, sänkning av fyraprocentsspärren och fler folkomröstningar mer relevanta frågor.

Dock tror jag att monarkin långsamt håller på att avskaffa sej själv. Det finns mycket som tyder på det.

Monarkins avmystifierande
Prinsar och prinsessor gifter sig nu med "vem som helst". Blått blod är inget måste. Inte ens adligt. På kort sikt gör detta monarkin mer populär, men på långt sikt är det förödande. Om "vem som helst" kan bli del av den kungliga familjen förlorar monarkin sin mystifiering och exklusivitet. Vilket innebär att den nuvarande arvsmonarkin förlorar sin mening. Åtskilliga rojalister instämmer i detta och varnar för utvecklingen.

Monarkins orimlighet
Prinsarna och prinsessorna lever under helt orimliga omständigheter. De föds praktiskt taget i tevekamerorna och lever ständigt påpassade. En gång i tiden var detta inget problem. Teve existerade inte ens osv. Men i och med att samhället har förändrats och klassklyftorna jämnats ut så kommer sannolikt inte de kommande kungabarnen acceptera dessa förnedrande och orimliga förutsättningar för livet.

Monarkin & överklassen
Folket gillar kungafamiljen men ogillar överklassen. Avundsjukan är utbredd. Ju mer kungafamiljen förknippas med överklassen och Stureplan desto mer tveksam blir nog befolkningen till monarkins existens. Sportkungen, landsfadern och den naturälskande kungen har stor acceptans och till och med beundran bland folket. Men en utpräglad stureplansmonark kommer nog inte uppskattas av 8 av 10 svenskar.

Monarkin kan få avskaffa sej själv, och så satsar vi på miljöfrågor och betydligt viktigare demokratifrågor i riksdagen.

1 kommentar:

Anders Wallner sa...

Jag tycker det är dags för public service-dokusåpan Monarken där svenska folket röstar fram sin regent.