Om mig - Riksdagskandidat för Miljöpartiet de Gröna i Sjuhäradsbygden - Maila gärna.

måndag, mars 20, 2006

Du skall inga andra partier hava jämte mej

Gårdagens SVT-dokumentär om kristdemokraterna var intressant. Den förstärkte min bild av ett parti med flera ansikten. Dels finns religiösa fundamentalister, i stil med de som fick uttala sig i dokumentären eller för den delen den i bloggen tidigare nämnda Tuve Skånberg. Dels finns "goda kristna" som egentligen bara vill väl. Som är ett slags borgerlighetens moraliska samvete. Här i Borås samarbetar vi sedan många år med kd och har sett båda ansiktena. Dessbättre tycks våra kristdemokrater vara mestadels realpolitiker.

Kristdemokraterna är ju det enda parti, förutom oss gröna, som talar om människan som en varelse med andra än materiella behov. Och tydligen driver kd en liten rättvisebutik på sin riksdagskansli. Samtidigt finns då riktigt tokiga kristna fundamentaliser vars hat gör mig mörkrädd. Hur kan detta hat gå ihop med det kristna (som jag uppfattat det) kärleksbudskapet? Hur kan dessa samlas i ett och samma parti? Det är något som överhuvudtaget förvirrat mig vad gäller kristna. Flera av de absolut mest vidsynta och kritiskt tänkande människorna jag träffat har varit troende kristna, men även några av mest trångsynta och fördömande har varit troende kristna. Uppenbarligen finns något i religionen som attraherar väldigt olika människor.

Undrar förresten vart kristdemokraternas gamla gröna profil tog vägen, den hivades kanske ned i genesarets sjö ungefär samtidigt som partiet kom in i riksdagen. När valforskarna vid Göteborgs Universitet undersökte varför väljarna röstat som de röstat 1988 kom miljön på tredje plats när kds-väljarna listade varför de röstat på sitt parti. Det skulle varit idag det...

Förövrigt anser jag att religionen bättre hör hemma i de religiösa än politiska församlingarna. Vilket påminner mig om att det är dags att gå ur kyrkan.

6 kommentarer:

Per sa...

På tal om påståendet om att inga andra partier än mp och kd skulle tala om människan med andra än materiella behov hänvisar jag till dessa delar av KPs partiprogram (främst åsyftande miljö- och kultur):

"En rättvis fördelning av samhällets resurser och en utveckling som tillfredsställer alla
människors behov av arbete, välfärd och kultur, kräver ett nytt socialistiskt samhälle."

"I kampen mot miljöförstöringen kräver partiet förbud mot miljöförstörande och hälsofarlig
produktion och mot skadliga utsläpp i jord, luft och vatten, ett stopp för storföretagens
rovdrift på naturtillgångarna, avskaffande av kärnkraften och en trafikpolitik som
prioriterar kollektiva och miljövänliga transporter.
Den nationella och globala miljöförstöringen utgör ett allvarligt hot mot allt liv på jorden.
Den utgör därvid en påminnelse i eldskrift över det kapitalistiska systemets orimlighet.
Kampen för miljön och jordens och mänsklighetens överlevnad fordrar kollektiva lösningar,
där livet ges högsta prioritet och all tillväxt planeras i enlighet med naturens globala
möjligheter.
Detta omöjliggörs av kapitalismens drivkraft av enskilt, privat berikande."

Fast du kanske enbart syftade på de politiska partier som nästlat sig in i riksdagen? ;)

maol sa...

"HIVade" och Kd var rätt skoj. :)

Agnes sa...

Din analys om de kristna stämmer rättsåväl med min egen...

F ö så kan man väl jämföra kd utveckling (från radikalt fundisparti till ett hyfsat splittrat med en ledning som vill vara så normala som möjligt) med ett annat parti... gissa vilket? ;)

Anonym sa...

Mmm, kds har ingen miljöpolitik värd namnet. Deras partiledare Alf Svensson har inte ens haft nåt skägg att mumla i, så det är inte undra på att det varit, och är, tyst på den fronten.

Fattar inte varför kristna är så positiva till skövling. Nog för att ordet i sig är vackert, lyssna på hur det ligger i munnen, men resultatet är ofta ganska fult för Guds sköna natur.

Nä, kds skulle må bra av några eldsjälar som har mer svavel i predikningarna, och önskar mindre svavel ur skorstenarna. Det behövs en fundamentalistisk fraktion i riksdagen som tar högljutt avstånd från genmanipulering och annat onaturligt som bryter mot Guds vilja.

Om inte Alf Svensson skärper sig så tycker jag att han bör fundera på att avgå som partiledare. Det är på tiden att vi får en äldre och visare man som leder kds. Någon som tar ansvar för kommande generationer, och inte bara bryr sig om något som inte hände för dryga 2000 år sen.

/MKtskeptisk

Anonym sa...

Jag vet inte vad du Johan syftar på för hatfulla fundamentalister, men jag tycker inte att det är konstigt att kristna kan vara olika varandra. Även om den grundläggande övertygelsen är gemensam är de ju olika människor och finns representerade i alla sammanhang. (Alla kristna är ju inte heller kd:are...)

Kanske klarnar bilden av kristendomen om man synar Bibeln istället för att syna de kristna?

Jonas sa...

Gått ur körkan ännu?